Acupunctuur AlkmaarAcupunctuur is bekend door het goede effect op allerlei soorten pijn zoals hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn.

          Hwa Xia -TCM Acupunctuur Kliniek​​ 

                                Traditionele Chinese Geneeswijze 

Traditionele Chinese kruiden

Kruiden therapie is heel belangrijk in de traditionele Chinese geneeswijzen. Het werd eeuwenlang in China gebruikt, waar Chinese kruiden werden beschouwd als een fundamentele behandeling voor alle acute en chronische aandoeningen. Net als acupunctuur, kunnen Chinese kruiden een ongezonde lichaam weer in balans brengen. Het doel van Chinese kruiden is de balans terug brengen in je lichaam en je lichaam versterken tegen aandoeningen.


Chinese Kruiden werken van binnenuit op de verstoorde functie van organen. De werkzame stoffen komen vrij door de kruiden een tijd in zacht kokend water te trekken. De Chinese dokter stelt een recept samen van meerdere kruiden dat precies is afgestemd op de klacht, de aard en de situatie van de individuele patient. Chinese kruiden geven geen bijwerkingen. Een zeer effectieve behandeling voor een ongezonde lichaam is het combineren van acupunctuur en Chinese kruiden.


Samen met de acupunctuur vormt de kruidentherapie een belangrijke peiler binnen de Chinese geneeswijze. De Chinese farmacotherapie omvat meer dan 6.000 verschillende medische substanties met verschillende eigenschappen voor het verhelpen van verstoringen in het evenwicht. Vandaag de dag worden er circa 600 verschillende kruiden gebruikt bij behandelingen.

Indien nodig wordt de therapie aangevuld Chinese kruiden. Op basis van de diagnose kunnen wij een Chinese kruidenformule samenstellen, afgestemd op uw persoonlijke gezondheidssituatie. Ook kan de kan het zijn dat u Chinese kruiden voorgeschreven krijgt in kant-en-klare tablet- of granulaat vorm. De keuze tussen een kruidenaftreksel of kruidenpillen is verder afhankelijk van het type aandoening, de ernst van de klachten en de voorkeur van de patiënt. 


Aandoeningen die in aanmerking komen voor behandeling met Chinese kruiden:

Ademhalingsklachten: verkoudheid, emfyseem, hyperventilatie, bronchitis, astma, hooikoorts, allergische rhinitis

Spijsverteringsklachten: maagzweer, maag- en darmklachten, obstipatie, hepatitis, ontsteking van de galblaas, galstenen, colitis ulcerosa: ziekte van Crohn. Hartklachten: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, aritmie, hyperlipidemie. Urinewegen: acute en chronische nierontsteking (nefritis), infectie of stenen in de urinewegen, prostatitis


Endocrien systeem: diabetes, schildklieraandoeningen: hyperthyroïdie, hypo-thyroïdie

Zenuwstelsel: slapeloosheid, neurose, depressie, epilepsie, intercostale neuralgie, stress/overspannenheid, fobiën.

Overig: bloedarmoede (anemie), reumatoïde artritis, artrose


Gynaecologische aandoeningen: Behandeling met Chinese kruiden is effectief bij bepaalde functionele klachten die te maken hebben met een verstoring van de hormoonhuishouding, zoals: impotentie, onvruchtbaarheid, onregelmatige en pijnlijke menstruatie, dyspareunie, endometriose, overgangsklachten, pre-menstrueel syndroom, dysfunctionele baarmoederlijke bloedingen, dreigende of habituele miskraam en ontsteking van de reproductieve organen. Aangezien bij Chinese kruiden geen gebruik wordt gemaakt van hormoonproducten zijn er vrijwel geen bijwerkingen.


Huidaandoeningen: Bij huidziekten wordt gebruik gemaakt van kruiden voor zowel inwendig als uitwendig gebruik. Deze combinatie is bijzonder effectief bij huidaandoeningen als: acne, netelroos (urticaria), vitiligo, melasma, herpes zoster, alopecia areata, psoriasis, eczeem, etcetera. Bij hardnekkige klachten die verband houden met het immuunsysteem, allergieën of emotionele stress brengt de kruidenbehandeling verlichting van de klachten en genezing van lokale kwetsuren. Verder wordt het resultaat versterkt doordat de algehele lichamelijke conditie wordt verbeterd.